Rapidus: Camurus is “Company Of the Year”

Camurus fettformula tog priset på Rapidusfesten

Medan många av regionens läkemedelsbolag stretar på i styv motvind har Lundabaserade Camurus just lanserat sin första egna produkt på USA-marknaden och licensierat ut en annan till jätten Novartis för ett miljardbelopp. På torsdagens utsågs Camurus till Årets Rapidusföretag.

Till tonerna av Rossini-operan Wilhelm Tell och jublet från publiken i Ernst & Youngs knökfulla lokaler tog en något överraskad Camurus-vd emot priset på Rapidus trettonde födelsedag.

– Tack. Jag hoppas vi kan vara en ljuspunkt i det biomörker vi befinner oss i nu, sa Fredrik Tiberg.

Forskningsavknoppningen Camurus är centrerat kring Fluid Crystal, en patenterad teknik där läkemedel kapslas in i nanokorn av lipider, fetter, som omvandlas till gel inne i kroppen. Den fördröjda frisättningen av läkemedlet kan justeras, från några dagar upp till månader.

Lipider ligger även till grund för bolagets första egna produkt Episil, en spray som bildar ett skyddade och smärtlindrande skikt i munhålan. Målgruppen är framförallt cancerpatienter, där strålbehandling och cellgifter kan ge svåra sår på slemhinnorna.

Episil har funnits på den europeiska marknaden ett par år och lanserades i höstas i USA och Kanada. Sedan tidigare finns även två andra produkter ute, som tillverkas och säljs av samarbetsparter. Men det är CAM2029, en läkemedelskandidat mot hormonsjukdomen akromegali och vissa cancersjukdomar, som stått för den största skrällen. Hösten 2011 skrev Camurus ett utvecklingsavtal med schweiziska Novartis som kan ge upp till 700 miljoner dollar i milstolpe-ersättningar och roaylties ovanpå det.

– Ett litet 30-mannabolag i Lund hade inte fått avtal med Novartis om man inte haft en superintressant teknologi och en bra ledning, säger Charlotta Ahlgren Moritz, vice vd för Medicon Valley Alliance och nybliven medlem i Rapidusjuryn.

Rapidus Jan Wifstrand avslöjade på scen att juryn haft Malmöbaserade mobilbolaget Mobenga i som het andrakandidat. Men Mobenga köptes upp av brittiska Playtech 2011 och Rapiduspriset ska peka mer på vad som kommer än vad som redan skett.

– Det är varken feta pengar eller glamour. Det är en fingervisning om framtiden, en hedersutmärkelse till företagen som bygger vår regions styrka och image. Vi skapade det för att belöna dem som kommer att belönas, säger Jan Wifstrand.

Fredrik Tiberg var inte den enda som gick tungt lastad hem från kvällen. För 13 år sedan lämnade Deniz Yildrim Turkiet och en utstakad bana inom militären för att flytta till Sverige på vinst och förlust. I dag leder han det snabbväxande IT-konsultbolaget Tretton37 och fick ta emot priset ”Friskt vågat” för sitt djärva språng ut i det okänd. Och eftersom det även var hans födelsedag fick han med sig hem en ordentlig tårta.

Det var trångt runt borden på Rapidusfesten. I minglet syntes bland andra Stefan Olofsson på SEB Venture Capital, Ikano Fastigheters kommunikationschef Carin Brånén och Illusion Labs grundare Carl Loodberg.

This news is republished by special agreement with Rapidus

 

Parallella affärer driver tillväxten för Camurus

Kort sagt: Årets Rapidusföretag 2012 är Camurus i Lund. Det är något så ovanligt som en skånsk snabbväxare i läkemedelsbranschen. Rötterna finns i forskning vid Lunds universitet, och idag kör bolaget flera parallella spår i affärsmodellen.

Av Kristian Svensson, chefredaktör

Ideonbaserade Camurus är uppbyggt kring en teknik för så kallad drug delivery. Det handlar om en egenutvecklad metod för att på nanopartikelnivå förbättra distributionen av läkemedel inne i kroppen.

Tekniken inlicensieras av life science-bolag världen över, och vid sidan om utvecklar Camurus egna produkter. Senast ut på marknaden är Episil, en munspray för cancerpatienter med svåra sår i munhålan.

Detta upplägg ligger bakom en snabbt växande omsättning.

2009 landade den på 8 miljoner kronor, året efter på 28 miljoner, 2011 blev det 47 miljoner och 2012 omsattes 60 miljoner. Ännu gör verksamheten ingen vinst, men så verkar också ägaren GS Development inställd på att bygga något riktigt stort.

Det är ett mycket intressant läge med tanke på den riskkapitaltorka som råder idag, och slår extra hårt mot läkemedelsindustrin, där såväl insatserna som riskerna är stora.

Just drug delivery ser möjligen ut vara ett segment som kan klara sig lite bättre framöver. En färsk rapport från analysföretaget Frost & Sullivan konstaterar att investeringssummorna i enskilda affärer sjunker. Finansiärerna flyr långa projekt, vilket gynnar mer konkreta områden och insatser i senare faser av produktlivscykeln.

Sedan verkar Camurus och vd Fredrik Tiberg ha hittat en egen väg runt krisen. I och med att bolaget börjat få snurr på de externa affärerna, kan man pressa den ekonomiska risken för kvarvarande forskningsportfölj.

Idag ligger tre projekt i klinisk fas, varav ett drivs i partnerskap med schweiziska jättekoncernen Novartis. Det gäller en läkemedelskandidat mot hormonsjukdomen akromegali och viss typ av cancer. Samarbetet presenterades för drygt ett år sedan och värderas till över 700 miljoner dollar.

Samtliga produkter tar avstamp i den patenterade Fluid Crystal-teknologin. I korthet handlar det om flytande kristallina material, lipidbaserade nanopartiklar och geler som för med sig läkemedel ut i kroppen och frisläpper substanserna i önskad takt och omfattning.

Episil är en munspray, men Fluid Crystal kan användas på flera olika sätt, även intravenöst och i samband med depåinjektioner. Genom att medicineringen blir mer exakt kan sjukvårdsapparaten spara pengar. Exempelvis kan antalet återbesök minimeras.

Att jobba med licensaffärer eller konsultverksamhet vid sidan av egna projekt är vanligt i mjukvaruindustrin, och heller inte ovanligt hos läkemedelsutvecklare. Det går att argumentera både för och mot sådana upplägg. Vissa menar att fokus rycks från huvudspåret, medan det å andra sidan alltid är bra att förbättra kassaflödet.

Camurus strategi förefaller inte splittrad, utan är istället ett klockrent exempel på hur man kommersialiserar en forskningsinnovation i flera olika kanaler.

På dagens life science-marknad är det en framgångsfaktor att snabbt nå ekonomisk utväxling. Camurus har tagit tid på sig, bolaget bildades 1991, men står nu på stabil grund. Tekniken har hittat intressenter världen över och enskilda projekt kan efterhand öppna för de riktigt stora pengarna.

Så grattis Camurus till en bra strategi, och grattis Skåne till det som kan bli nästa storföretag i branschen.

This news is republished by special agreement with Rapidus